dimarts, 27 de setembre del 2011


 ELS MORISCOS



5. Qui eren els moriscos ? Com vivien i quin tipus de creences tenien? Quina mena de mesures va empendre la jerarquia  política i esclesiàstica contra aquesta comunitat, abans de la seva   expulsió ?

Els moriscos eren els musulmans de l'Al-Andalus. Vivien organitzats en comunitats com aljanes o moreires, es dedicaven al camp i a l'artesania.
Les seves creences eren musulmanes, tenien les mateixes costums i festes i parlaven àrab.
El 14 de febrer del 1502 van ordenar el primer avís sobre la conversió o bé l'expulsió, a causa de que van trencar el pacte.
Molts d'ells van decidir fer-se catòlics i batejar-se per deixar de ser mudejares per passar a ser morisc, havien de buscar-se un nom cristià i si no en sabien seria Fernando o Isabel.
Desprès amb el rei Carles V van poder tornar a conservar les seves creences i costums, i així no van integrar-se amb la resta de la societat.

     6. Per què la memoria espanyola va decidir expulsar els moriscos l'any 1609? Com es va explicar aquesta expulsió?

Van ser expulsats per haver trencat el pacte i perquè el rei Felip II entre d'altres com el rei de França no creien en la seva fe.
Van ser traslladats entre València, Extremadura, Murcia...  però finalment van ser expulsats a l'Amèrica, Mèxic, República Dominicana, Gran Colombia, Chile, Equador, Argentina.......
Aquesta expulsió va portar conseqüències greus a València ja que van perdre molta part de la població i això els hi va perjudicar l'agricultura com la producció de blat de moro o canyes de sucre). La burgesia és va quedar arruinada.

 Imatge dels moriscos fugint.                                      














                                                                                    Mapa sobre l'expulsió dels moriscos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada