dilluns, 26 de setembre del 2011

PIRATES I CORSARIS

 Propostes de treball : activitats

  1. Com observaràs, a Mar i Cel es fa referència tant els "pirates" com els "corsaris". A l'obra se'n parla com si fossin termes sinònims, però no és ben bé així. Busca informació en un diccionari o en una enciclopèdia sobre què són exactament un pirata i un corsari. Quines són les semblances i quines les diferències existeixen entre les dues activitats:

Pirates: era gent pobre, que es dedicaven a una pràctica de saqueig de bandolarisme marítim. Coinsisteix en una embarcació privada o estatal que ataca en aigües internacionals, el propòsit és robar la càrrega i els passatgers convertir-los en esclaus.

Corsaris: eren mariners als quals estaven dirigits per un estat que els hi havia concedir un patent de cors, aquest document els autoritzava atacar els vaixells de països enemics i apodarar-se de la càrrega.

Semblances; tots dos eres embarcaders i robaven la càrrega dels altres vaixells.
Diferències; els corsaris eren dirigits per un estat, els pirates eren gent pobre i tenien embarcacions privades i utilitzaven els passatgers dels enemics per convertir-los en esclaus.

       2. Durant el segle XVI la pirateria va tenir una vigència absoluta i va ser una amenaça constant per a la costa mediterrània, i , concretament per a les terres de parla catalana. Informa't sobre les raon polítiques i econòmiques que hi havia darrere del fenomen de la pirateria en aquella època.

A finals del segle XVI va haver-hi una gran crissis, i per això hi va començar la pirateria.
Les raons polítiques van ser a causa del fracàs del rei Carlos V, ja que va intentar impedir l'expansió del protestantisme en Alemania.
Les raons econòmiques van ser que les matèries primeres no s'utilitzaven gaire per fer producció artesanal.






















Vaixell dels pirates      











                                                                                    Els corsaris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada