dimarts, 20 de desembre del 2011

Mª Angels Anglada


Maria Angels Anglada i d'Abadal va néixer el 1930, a Vic i va morir el 23 d'abril del 1999, a Figueres, a l'Alt Empordà.



Llicenciada en Filologia Clàssica, a Barcelona.Va cultivar diversos gèneres itineraris: la narrativa crítica literària, l'assaig i per les traduccions. Però se sentia i escribia com una poeta, que escrivia novel·les, també va participar en diverses publicacions periòdiques.
La seva mirada reflexava una gran sensibilitat i sabia trobar sempre les paraules correspondents davant l'emoció sentida davant la indignació o bé la bellesa.
Va ser professora de Filologia Clàssica, el 1961 va traslladar-se a l'Alt Empordà fins la seva mort. La seva trajectòria com escriptora no va començar fins el 1972, juntament amb una altra poeta (Núria Albó), on van publicar els seus primers poemes, al llibre Díptic.
A l'any 1974 va ser més reconeguda per crítica literària en llibres col·lectius com Salvador Espriu, també va col·laborar en altres com Canigó o Memòries d'un pagès del s.XVIII editat el 1978.




L'any 1978 va ser un any molt important per Anglada, va guanyar el premi Josep Pla amb la seva primera novel·la Les Closes. A partir d'aqui ja va ser més reconeguda i l'any 1985 va guanyar el premi de Lletra d'Or i el Premi Nacional de la Crítica amb la novel·la Sandàlies d'escuma.
El seu interès pels mites el va mostrar a l'assaig Paisatge amb poetes publicat el 1988, el 1993 va publicar un altre anomenat el Paradís amb poetes.
L'any 1990 es va editar un recull antològic Columnes d'hores, on agrupa totes les seves obres fins aquell any.


En un dels diversos viatges a Grècia, va ser la seva inspiració pel seu llibre El violí d'Auschwitz, publicat el 1994. Que tracta sobre l'exili tema que li va cridar molt l'atenció i la inspiració.


També va publicar llibres per infants i joves com : La grua Estonola, L'hipopòtam blau, Relats de mitologia, Els Déus i Relats de mitologia i Els herois.
La seva última obra escrita va ser Quadern d'Aram on explica amb molts eufemismes i sensibilitat el genocidi d'Armènia, a travès d'un diari d'un fill i una mare.

Va rebre la creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya, i desprès de més de trenta anys visquent a Figueres va rebre un homenatge ciutadà. 

Va morir de càncer de pulmó el dia  23 d'abril, dia de Sant Jordi.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada