dilluns, 4 de juny del 2012

EXILI

Exili: 

És el fet d'abandonar voluntàriament o per força el territori d'un estat.En la literatura significa una irregularitat cultural que modifica completament les condicions de l'activitat literària i del mercat.

El 1939 quan milions de catalans i de refugiats de diferents estats d'Espanya, s'adeleraven per arribar a la frontera francesa, tenian molta por i l'únic estímul era fugir.



Ecriptors/es exiliats:


Clementina Arderiu:
Va neixer el 1889 a Barcelona, va morir l'any 1976, fou poeta, va estudiar idiomes, música i piano.
El 1911 va publicar el seu primer poema, poc després va ser inclosa a l'Antolgia de poetes catalans d'avui de L'Avenç l'any 1913. L'anys 1914 va ser inclosa al l'Antologia de poetes catalans moderns d'Alexandre Plana.
El 1916 va editar Cançons i elegies on recollia textos des de l'any 1913, es va casar amb Carles Riba, amb qui va anar-se de viatge, i els va conduí a l'exili del 1939.
Un altre escriptor que va ser important a la seva decisió va ser Josep Carner.                                                   Va fer un viatge  per Itàlia, Alemanya, França i Grècia i desprès el 1939 va fer l'exili.

Xavier Berenguel:


Va nèixer a Barcelona el 1905 i va morir el 19 de desembre del 1990, va ser un escriptor i traductor espanyol, va ser el guanyados del premi planeta el 1974 amb la novel·la Icaria, Icara i el 1988 l'Honor de les Lletres Catalanes.
El 1929 es va estrenar com  novelísta amb la publicació de Pàgines d'un adolescent. Al principi de l'exili el va passar a França amb Pere Calders, Mercè Rodoreda...Més tard es va anar a Buenos Aires amb destí a Santiao de Chile.Durant l'exili va publicar Sense retorn i La máscara. I finalment el 1954 va regresar a Catalunya.


Carles Riba:
Va nèixer ta Barcelona el 23 de setembre del 1893 i va morir el 12 de juliol al 1959, va ser humanista, filóleg, escriptor i poeta de llengua catalana.
Va estudiar en Alemania, i finalment va finalitzar els seus estudis l'any 1920 a Grècia i a Itàlia. També col·laborava amb el dicionari de Pompeu Fabra


Joan Coromines:




Anna Murià:





Joan Sales:




Lluís Ferran de Pol: 



Mercè Rodoreda: 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada